Rocca Guicciarda – Chianti Classico Riserva, Barone Ricasoli 2009

I torsdags gick jag över hötorget och njöt av höstens skörd som låg i alla dess färger och dofter i köpstånden. Jag handlade på mig färska bondbönor, svartkål, morötter, och vidare in i hötorgshallen där jag fick med mig en storbit parmesanost och pancetta.

Fick lite feeling.. och längtade efter en mustig soppa till fredagskvällen.

Ribollita är en italiensk bondsoppa från Toscana, som betyder koka om mig. Den gör sig med andra ord allra bäst dagen efter då den fått gotta till sig. En soppa med ljuvliga italienska smaker som värmer själen och tar vara på hösten läckerheter.

Visserligen skall en ribollita vara vegetarisk men jag tycker att det rökta fläsket lyfter soppan ytterligare en dimension, dessutom blir det ett bättre sällskap till vinet.

Plockade fram en mogen chianti, gav den rejält med luft och hoppades att den skulle förflytta mig till Italien. Det var ett trevligt möte, även om vinet kunde fått ligga några år till och det var kanske lite för kraftigt till soppan. Men generösa stänk av olivoljan fick det att mjukna.chianti
Mogna körsbär, körsbärskärnor, blå, plommon, torkade örter, färsk salvia, blött läder, russin, kanel, nejlika och choklad. En mörk och fyllig chianti, stramt och värmande.

Blev du sugen? receptet på Ribollita hittar du här..

Rocca Guicciarda 2009
Chianti Classico Riserva
Barone Ricasoli

Italien – Toscana

Artnr: 2723 (årgång 2014)
Pris: 155

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s