​Királyudvar Furmint Sec

Jag har druckit söta Tokajer förut, men aldrig en torr. Visste inte alls vad jag skulle förvänta mig, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig det som faktiskt hälldes upp i glaset.

Den syran och den fräschören var fullkomligt bländande, samtidigt var det fullpackat med massor av gul mogen, drypande frukt och smöriga fat toner. Kort sagt strålande, det var som att se rakt in i solen.

Grillade citroner, äppelcidervinäger, gula plommon som prunkar på grenarna, segt flytande honung, saftiga drypande aprikoser som rinner ner över händerna, jag springer förbi en myntabuske, rostade nötter, salt smör, kanderade apelsinskal, blöt halm, mandelmassa, tarte tatin, en kallsup av hav.. och den där syran som skär igenom och ger en läskande fräschör.
Här vill man bara ta på sig solbrillorna, sänka volymen och njuta..

Kanske var det en överträffad förväntan som gör mig så lyrisk av detta vin, för det var absolut inte vad jag väntat mig. Påminde som en riktigt torr riesling/chenin blanc och samtidigt en fet chardonnay.. spännande.. Jag skall prova en till flaska och se om den gör mig lika förtjust eller om det var just överraskningsmomentet som gav en extra skjuss.
Hurusom är det ett riktigt bra vin!

Királyudvar Tokaji
Furmint Sec

Ungern,  Tokaj-Hegyalja , Tokaj
Furmint 85%, hárslevelü 15%

Artnr: 90044
Pris: 249kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s