Brunello di Montalcino Fattoi


Glaset är tomt.. Men smaken håller sig kvar i gommen

Jag drar mig i minnet tillbaka till en semester och en plats i solen där jag först förälskade mig i vinets värld.

Vi reste genom Italien och efter ett besök i Montepulciano dit vi åkt för att bada i de varma källorna så stannade vi till vid en restaurang längs vägen för lite lunch.
Ett litet hak med uteservering i skuggan, mittemot på andra sidan vägen låg en stor loppis som jag var intresserad av att besöka.
Hettan var påtryckande och vi hade inte tänkt att stanna länge. Längtade redan då vi slagit oss ner efter bilens AC, men vi beställde in en varsin pizza och ett glas vin.

Servitrisen kommer tillbaka med en tjock läderpärm och räcker över till mig för att välja vinet. Jösses tänkte jag.. jag vill bara ha ett glas vin.. förstod ingenting av det som stod i pärmen, så jag frågade efter vad hon hade på glas och om hon hade något intressant att rekommendera. Hon bara log och försvann..

Tillbaka kommer hon med ett glas stort som en blomvas och en flaska vin som hon började att öppna vid bordet. Nej, nej började jag.. jag skall bara ha ett glas! Hon fortsatte bara att le.. hon hällde upp generöst i glaset. Hon väntade på att jag skulle dofta.. vilket jag gjorde.. och sedan kunde jag inte sluta att dofta.. länge doftade jag och swirlade mitt gigantiska glas, tog en smutt, blundade.. och log tillbaka mot servitrisen. Jag ville aldrig att vinet i glaset skulle ta slut. Tror inte att jag åt mycket av den där pizzan, minns den iallafall inte. img_2053Men det glaset, det vinet och den stunden kommer jag aldrig att glömma.
Jag vet inte vad det var för vin förutom att det var en Brunello, och idag spelar det ingen roll. Det kommer förmodligen aldrig att smaka som det gjorde just då.

Brunello di Montalcino Fattoi ligger inte i närheten av just det glaset, men den för mig tillbaka till min första vinupplevelse.
Jag känner igen doften och smakerna och jag sitter gärna länge och fröjdas medans jag swirlar mig vidare.

Lättillgänglig redan nu, mjuka tanniner, torrt med en fräscherande syra.

Färg: Djupröd

Doft: Mörk frukt, svart te, läder, kryddor

Smak: Mörka körsbär, läder, söt tobak, körsbärskärnor, nyponsoppa, skokräm och sadelkammare

Brunello di Montalcino Fattoi 2011
Artnr: 3097
Pris: 219kr
Land: Italien, Montalcino
Druva: Sangiovese

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s